Boek direct op de website met 10% korting: code Famiri10

Evementen en Nationale feestdagen

Evenementen en Nationale feestdagen 2024


01 januari, maandag – Nieuwjaarsdag

10 februari, zaterdag – Chinees Nieuwjaar

25 maart, maandag – Holi Phagwa
In de Palmentuin in Paramaribo is het ieder jaar een feestelijke bedoeling met Holi. Het Hindoestaanse feest met het gekleurde poeder is tegenwoordig een zeer bekend feest. Leuk om mee te maken als je rond deze periode in Suriname bent!

29 maart, vrijdag – Goede Vrijdag
De vrijdag voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus op de heuvel Golgotha nabij de stad Jeruzalem.

31 maart, zondag – 1e Pasen
Het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar, volgend op de Goede Week. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging.

01 april, maandag – 2e Pasen
Ook wel paasmaandag genoemd.

3 april, woensdag – Wandelvierdaagse
De Surinaamse avondvierdaagse is een uniek evenement. Het is niet alleen een wandelevenement, maar tegelijkertijd een culturele manifestatie en een geweldige show van kleding en dans.
In Paramaribo wordt dit jaar voor de 60e keer de wandelvierdaagse georganiseerd.

10 april, woensdag – Ied-Ul-Fitr (wijziging onder voorbehoud)
Het Suikerfeest of het Kleine Feest (Arabisch: عيد الفطر, `id-al-fitr) is een islamitisch feest waarop het einde van de maand ramadan gevierd wordt. Het Arabische id-oel-fitr betekent “feestdag ter gelegenheid van het breken (van het vasten)”.

01 mei, woensdag – Dag van de Arbeid
De Dag van de Arbeid is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. De dag vindt in Nederland, België en Suriname elk jaar op 1 mei plaats.

05 juni, woensdag – Hindoestaanse Immigratie, Prawas Din
Elk jaar vindt op 5 juni de nationale herdenking van deze Hindoestaanse immigratie plaats. In 2024 is het 151 jaar geleden dat het eerste schip vanuit Calcutta vertrok naar de Nederlandse kolonie Suriname.
De Hindoestanen vertrokken in 1873 uit het toenmalig Brits-Indië naar Suriname als contractarbeiders. Ze werden veelal geronseld onder het mom van een tijdelijk verblijf. Er werd beloofd dat ze na afloop van het contract terug konden keren naar India. 
Het eerste schip dat in 99 dagen immigranten naar Suriname vervoerde in 1873 was de Lala-Rookh, bij aflevering heette het schip Radiant en maakte de eerste reis naar Californië, twee reis van New York naar Australië. De naam Lala-Rookh wordt ontleend van de dochter van de heerser van het Mogolrijk van 1658 tot 1707. Zij wordt echter vooral herinnerd als de heldin in het gedicht Lalla-Rookh uit 1817 van de Ierse schrijver Thomas Moore. 

16 juni, zondag – Ied-Ul-Adha (onder voorbehoud)
Het Offerfeest, Slachtfeest of het Grote Feest is het tweede Id-feest in de Islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van God.

01 juli, maandag – Keti-koti, Dag der Vrijheden
Op deze ‘Dag der Vrijheden’ wordt het einde van de slavernij gevierd. Het is een belangrijke feestdag in Suriname. Het is een feest met veel muziek, dat vaak tot in de kleine uurtjes door gaat.
De naam stamt uit het Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken.
Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen.
Er kwamen ruim 45.000 oorspronkelijk uit Afrika ingevoerde slaven vrij, waarvan 34.441 slaven in Suriname. Sindsdien wordt het einde van de slavernij elk jaar op deze dag gevierd. Ondanks het feit dat slavenhouders voor elke slaaf met 300 gulden schadeloosgesteld werden, terwijl de vrijgemaakte slaven zelf niets kregen en het zware werk op de plantages ook nog tien jaar verplicht op contractbasis moesten blijven doen.
Dag der Vrijheden is een feest voor alle inwoners en niet alleen voor de nazaten van de slaven.

09 augustus, vrijdag – Dag der Inheemsen/ Herdenking Javaanse Immigratie
Ook wel Ingi Dei. De dag staat symbool voor respect voor en erkenning van de inheemse bevolking van Suriname.

09 augustus, vrijdag – De herdenking Javaanse immigratie
Deze feestdag vindt op dezelfde dag plaats als Dag er Inheemsen. De dag herinnert eraan dat op 9 augustus 1890 de eerste Javaanse contractarbeiders voet zetten op Surinaamse bodem. Zij maakten de overtocht met het stoomschip Prins Alexander. Het laatste schip, de Kota Gedeh, kwam in 1939 aan. In deze periode van 49 jaar emigreerden meer dan 32.000 Javanen naar Suriname. Een derde van hen keerde later weer terug. De contractarbeidens bleven relatief lang op de plantages wonen en werken. Verder kwam een deel van hen vanaf 1920 te werken in de bauxietwinning en vanaf 1930 in de kleine landbouw.

10 oktober, donderdag – Dag van de Marrons
Marrons, ook wel Businengre of Bosnegers, zijn gevluchte West-Afrikaanse slaven die in stamverband in de oerwouden van Zuid-Amerika zijn gaan leven, en hun afstammelingen.

1 november, vrijdag – Divali
Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. In Suriname is het vanaf 2010 een Nationale Dag. Ook wordt er voor een weekje de Suriname Dia aangestoken op het onafhankelijkheidsplein in Paramaribo.
Na zonsondergang steken Hindoestanen in huis en op de erven lichtjes aan, vandaar dat het ook wel “lichtjesfeest” genoemd wordt. Divali wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid.

25 november, maandag – Onafhankelijkheidsdag
Ook wel Srefidensi Dey. Suriname werd onafhankelijkheid in 1975

25 december, woensdag – 1e Kerstdag

26 december, donderdag – 2e Kerstdag

31 december, dinsdag – Oudjaarsdag
Owru Yari begint op 31 december rond 11:00 in de binnenstad van Paramaribo.
Gedurende de maand december zijn er een hoop feesten en vieringen in Suriname. Rond de jaarwisseling worden veel feesten georganiseerd. Ook zijn er rond deze periode veel Surinamers op familiebezoek, dus houdt er rekening mee dat er meer drukte is als je in deze periode in Suriname bent.